Polita de asigurare RCA
Polita de Asigurare RCA
Obligativitatea incheierii asigurarii RCA pentru fiecare masina aflata in circulatie in tara noastra a fost introdusa la mijlocul anilor ’90, pe fondul cresterii accelerate a numarului de masini din tara noastra si a cresterii numarului de accidente datorat in multe cazuri starii tehnice precare a autovehiculelor.

In plus, exista si necesitatea alinierii tarii noastre la legislatia europena in contextul in care Romania dorea sa devina membru al UE.

Astfel, polita RCA consta in protectia acordata victimelor unui accident rutier, despagubind atat daunele materiale (adica reparatiile masinii) cat si cele morale (adica daune acordate de instanta ca urmare a suferintei victimelor). Fiind vorba de o asigurare de Raspundere Civila, aceasta polita despagubeste doar tertii, intr-un accident provocat de asigurat.

De-alungul timpului insa, polita RCA a suferit diverse modificari. Spre exemplu, incepand cu 1 Ianuarie 2007 - momentul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana - polita Carte Verde este inclusa in asigurarea RCA, ceea ce a dus la o crestere cu aproape 100% a primelor de asigurare.

De asemenea, incepand cu 1 Ianuarie 2010, politele RCA se incheie doar pe computer, astfel ca riscul unor erori la intocmirea acestora este extrem de redus.

Dupa cum spuneam si la inceputul acestui articol, polita RCA are un caracter obligatoriu, neprezentarea asigurarii la controlul politiei rutiere soldandu-se cu o amenda cuprinsa intre 1000 si 2000 RON conform legislatiei in vigoare. Pe langa aceasta se vor adauga daunele materiale si morale pe care soferul vinovat de un accident cu autovehicolul asigurat le-a provocat. El va trebui sa plateasca despagubiri tertilor prejudiciati.

In cazul in care nu ati mai incheiat o polita RCA pana acum, tot ce trebuie sa faceti este sa va prezentati la biroul unui broker sau al unei companii de asigurari cu talonul autovehiculului si cartea dumneavoastra de identitate sau si mai simplu, sa completati formularul de cerere pentru asigurare RCA.