Despagubiri in caz de dauna RCA si Casco
Despagubiri pentru daune Auto
In cazul in care ati fost implicat intr-un accident auto, din vina altui sofer, sunteti indreptatit la despagubiri. Daca soferul vinovat detine o polita RCA valabila, va trebui sa depuneti o cerere la societatea de asigurari a acestuia.

Societatea de asigurari va deschide un dosar de dauna si se vor constata pagubele produse intr-un proces verbal. Acesta va include solutia oferita, de reparare sau schimbare a pieselor si partilor avariate precum si actele necesare persoanei pagubite pentru a putea fi despagubit. In cazul in care se vor constata avarii existente inaintea accidentului pentru care s-a intocmit dosarul de dauna, care nu au putut fi constatate initial pentru ca a fost nevoie sa se demonteze parti din vehicul, se va intocmi un proces verbal aditional.

In urma acestei inspectii societatea de asigurari va face persoanei prejudiciate o oferta de despagubire.
Societatea de asigurari are obligatia sa plateasca despagubirea in termen de 15 zile de la depunerea dosarului complet si a solicitarii de despagubire.

In cazul in care soferul vinovat de accident nu detine o polita de asigurare RCA valabila la momentul accidentului, puteti sa va adresati : Fondului de Protectie a Victimelor Strazii, care va va despagubi si ulterior isi va recupera pierderile de la partea vinovata.
Polita RCA

Despagubirile oferite de catre asiguratori prin politele RCA au crescut an de an, inca de la obligativitatea acestor polite, iar odata cu admiterea Romaniei in Uniunea Europeana cuantumul despagubirilor maxime acordate prin polita RCA s-a aliniat la normele europene
Astfel, pentru anul 2011, limitele de despagubire sunt dupa cum urmeaza:
  • avarii sau distrugeri ale unor bunuri (inclusiv autovehicule) : 750.000 de euro
  • deces sau vatamare corporala: 3.500.000 de euro
Polita CASCO

In cazul politei CASCO, avand in vedere caracterul acesteia, despagubirile de acorda in functie de avariile masinii, insa in cazul in care reparatiile in urma unui accident ar costa mai mult de 75% din valoarea asigurata a masinii, compania de asigurari va constata dauna totala, dumneavoastra veti primi suma de bani respectiva, iar in functie de prevederile contractului de asigurare resturile masinii, epava, va revin fie dumneavoastra fie companiei de asigurari.
Polita CMR

In cazul asigurarii CMR, conventiile internationale in domeniu stipuleaza extrem de clar ca despagubirea acordata este de maximum 25 franci-aur/kg din greutatea lipsa (un franc-aur are greutatea de 10/31 grame si finete de 0,900.). In cazul in care despagubirile sunt mai mici decat aceasta limita maxima, ele se vor acorda conform contractului de asigurare, fiind insa important de retinut ca daunele vor reveni beneficiarului marfii.