Constatare amiabila pentru asigurare RCA
Constatare Amiabila RCA
Constatarea amiabila a fost introdusa relativ recent – incepand cu 1 iulie 2009- in cadrul politei RCA din tara noastra.

Aceasta se poate folosi in cazul in care doua (si nu mai multe) autovehicule sunt implicate intr-un accident rutier care nu este soldat cu victime. De asemenea, nici unul dintre soferii implicati in accident nu trebuie sa fie sub influenta alcoolului sau a drogurilor.

Avantajele constatarii amiabile sunt multiple, incepand cu economia de timp – deoarece de cele mai multe ori soferul vinovat isi recunoaste fapta- si terminand cu economia de bani, deoarece soferul vinovat nu va mai fi amendat, asa cum se intampla in cazurile in care politia trebuie sa intervina pentru a stabili vinovatia uneia dintre parti.

Cum se completeaza un formular de constatar amiabila:

Inca de la inceput ar trebui sa stiti ca formularul de constatare amiabila este identic cu ceea ce se completa inainte de data de 1 Iulie 2009 la politie. Astfel, acesta este un document autocopiant care trebuie completat de catre fiecare dintre cele doua parti implicate in accident.

Vor trebui prezentate, pe langa o schita a modului in care a avut loc accidentul, datele de identificare ale soferilor precum si informatiile legate de polita de asigurare a fiecaruia. De asemenea, in cazul in care exista martori, declaratiile acestora pot fi mentionate in aceste formulare.

Cea mai important parte insa consta in desenarea precisa a modului in care masinile erau amplasate, precum si a tuturor indicatoarelor rutiere care se aflau in preajma. Acest formular se depune in termen de 24 de ore de la producerea incidentului rutier la asiguratorul care i-a eliberat polita RCA, urmand ca asiguratorul sa determina care dintre cei doi soferi implicati in eveniment se face vinovat de producerea acestuia.

Atentie!

In cazul in care aveti un accident si trebuie sa completati acest document, nu va lasati influentati de celalat conducator auto. Au existat multe cazuri in care persoanele vinovate au completat acest formular, iar apoi, la reprezeala, l-au determinat si pe soferul nevinovat sa semneze. Evident, partea nevinovata a ajuns sa fie inviunuita pentru producerea evenimentului rutier.