Asigurare RCA doar in format electronic
Asigurare RCA emisa in format electronic
Inainte de 1 ianuarie 2010, puteam gasi vanzatori de polite RCA la orice colt de strada, orice parc auto sau chiar in parcari. Indivizi care completau polita de asigurare fara sa dea chitanta sau bon pentru prima de asigurare preluata de la client.

Din acest motiv companiile de asigurari s-au trezit cu o multime de clienti cu polite de asigurare emise de ei dar fara sa fi primit prima de asigurare.

Frauda a facut victime in randul soferilor care brusc s-au trezit neasigurati in cel mai neprielnic moment, atunci cand au provocat un accident si prejudiciatii au incercat sa foloseasca polita de asigurare a acestora.

Eliminarea fraudei este unul din motivele pentru care s-a introdus polita de asigurare RCA in format electronic. In acest moment nimeni nu poate sa emita o polita RCA fara sa aiba acces la un calculator si internet. Datele necesare emiterii politei sunt introduse direct in sistemul asiguratorului si polita este emisa in format electronic, asigurarea RCA fiind valabila din acel moment chiar daca clientul nu are vinieta si polita in mana. Atentie insa, acoperirea politei de asigurare intra in vigoare doar din a doua zi, insa din momentul emiterii acesteia aveti dovada existentei acesteia si organele de ordine nu va pot amenda.

In acelasi timp s-a pus in functiune si baza de date CEDAM, care cuprinde informatiile necesare asiguratorilor despre istoricul in daune a soferului si masinii pentru care incheie polita de asigurare. Aceasta baza de date cuprinde informatiile necesare asiguratorilor, care se conecteaza la CEDAM inainte de a emite polita de asigurare, pentru a putea acorda gratificatiile necesare sistemului Bonus-Malus.

Baza de date CEDAM poate fi accesata si de asigurati prin intermediul site-ului CSA: http://cedam.csa-isc.ro/ . Introducand seria de sasiu sau numarul de inmatriculare a autovehiculului asigurat, putem afla daca la o anumita data masina noastra este asigurata. In cazul in care, la circa doua saptamani dupa ce am achizitionat polita de asigurare RCA, nu ne regasim in aceasta baza de date, este recomandat sa contactam compania de asigurari sau de brokeraj in asigurari de unde am cumparat asigurarea pentru a verifica situatia. Toate politele RCA valabile vor fi inscrise in baza de date CEDAM.