Asigurare Carte Verde pentru calatoria in afara Romaniei
Asigurarea Carte Verde
Daca ar fi sa dam o definitie simpla Cartii Verzi, am spune ca ea este echivalentul politei RCA in cadrul Uniunii Europene deoarece are exact aceleasi caracteristici cu asigurarea de raspundere civila auto. Astfel, va fi folosita in cazul in care, implicat fiind intr-un accident rutier, se stabileste ca dumneavoastra va faceti vinovat de producerea acestuia.

Cartea verde este “atasata” automat politei RCA incepand cu data de 1 Ianuarie 2007, odata cu acceptarea Romaniei in Uniunea Europeana si dupa cum probabil ati ghicit deja, ea este valabila in cadrul statelor ce alcatuiesc Uniunea Europeana plus Elvetia, Islanda, Norvegia, Croatia si Andorra.

Cum se foloseste Cartea verde?

Chiar daca la prima vedere Cartea Verde nu implica foarte multe formalitati, in cazul in care produceti un accident auto in afara granitelor, lucrurile se schimba radical. Astfel, in momentul producerii incidentului va trebui sa sunati la numarul de telefon pe care il gasiti in cadrul documentului Carte Verde, urmand ca la intoarcerea in tara sa contactati imediat firma de asigurari pentru a informa si pe cale scrisa compania de asigurari. De asemenea, in document va mai trebui sa precizati:
  • Cine s-a facut vinovat de producerea accidentului
  • Circumstantele in care a avut loc accidental
  • Care sunt daunele materiale/umane ce au avut loc.
Atentie!
  • Aruncand o privire pe Cartea Verde, veti observa ca indicativele anumitor state sunt barate, ceea ce inseamna ca respectiva polita nu isi face efectele si in tarile respective. Pentru a calatori in acele zone ale globului, va trebui sa incheiati o asigurare separata.
  • Polita de Carte Verde nu include si asigurarea CASCO, si nici nu va va despagubi in cazul in care masina va este furata. Pentru a fi asigurati impotriva acestor riscuri, va trebui sa incheiati o asigurare CASCO.
  • In cazul in care sunteti implicat intr-un accident rutier pe teritoriul unui alt stat, este imperios necesar sa nu semnati nici un document care va poate acuza de producerea evenimentului rutier, in caz contrar existand posibilitatea ca asiguratorul sa refuze despagubirea, iar aceasta sa vi se impute dumneavoatra direct.