Intrebari frecvente in legatura cu asigurarile RCA
Intrebari frecvente RCA
La semnarea politei RCA nimeni nu ne indeamna sa citim cu atentie nici un contract, polita fiind alcatuita doar dintr-o foaie cu datele autovehiculului, cele personale, valabilitatea si pretul asigurarii. Nici nu are sens ca asigurati sa cautam si sa ne insusim Normele CSA in privinta asigurarilor RCA. Dar uneori ajungem in situatia in care suntem nevoiti sa folosim aceasta asigurare si avem nevoie de ajutor in privinta unor amanunte sau informatii care pana acum nu au fost necesare.

Pentru a va ajuta in aceste situatii am intocmit o lista cu intrebari si raspunsuri frecvente in privinta asigurarii RCA.
Daca nu gasiti raspunsul la intrebarea dumneavoastra pe paginile acestui site, nu va sfiiti sa ne scrieti pe pagina de contact iar noi va vom ajuta cu multa placere.

 • 1. Ce pot face daca am fost lovit de catre un sofer care nu avea asigurare RCA?

  In cazul in care sunteti tamponat de catre un autoturism al carui sofer nu poseda asigurarea de raspundere civila auto va puteti adresa Fondului pentru protectia victimelor strazii. Adevarul este ca acest fond nu este foarte cunoscut in tara noastra, insa el exista si este constituit de catre societatile de asigurari din primele la asigurarile RCA platite de catre soferii din intreaga tara. Pentru a benficia de despagubiri, singura conditie este sa cunoasteti totusi cel putin numarul de inmatriculare al masinii care v-a lovit.
 • 2. Ce se poate intampla in cazul in care comit un accident auto si nu am polita de asigurare?

  In cazul in care va aflati in aceasta situatie cu adevarat neplacuta, trebuie sa stiti ca nu exista foarte multe sanse de a scapa fara mari probleme financiare. Astfel, probabil ati fost deja amendat de catre politia rutiera cu o suma cuprinsa intre 1000 si 2000 de RON. La aceasta se adauga si pagubele materiale produse celuilalt sofer. Aici exista doua posibilitati: (I) soferul nevinovat va actioneaza in judecata, unde va castiga iar dumneavoastra veti fi fortat sa ii platiti despagubiri sau (II) soferul nevinovat va apela la Fondul de protectie al victimelor strazii, care il va despagubi iar apoi se va indrepta impotriva dumneavoastra cu regres pentru a isi recupera paguba.
 • 3. Exista cazuri in care firmele de asigurari se pot intoarce impotriva soferului care a provocat accidentul si sa ii ceara despagubiri?

  Chiar daca legea spune ca asiguratorul nu se poate indrepta cu regres impotriva soferului vinovat, in cazul in care conducatorul auto vinovat pentru producerea accidentului se afla sub influenta bauturilor alcoolice sau a drogurilor, firma de asigurari are dreptul ca dupa ce despagubeste partea nevinovata sa ceara conducatorului auto vinovat sa suporte in intregime contravaloarea pagubelor produse.
 • 4. Am o masina inmatriculata in Bulgaria. Trebuie sa ii fac RCA-ul? Care e amenda daca nu am aceasta asigurare?

  Polita RCA nu trebuie intocmita in cazul masinilor care sunt inmatriculate in alte tari. Chiar si asa insa, Cartea Verde este obligatorie, iar in masura in care in Bulgaria exista un echivalent al RCA-ului, probabil beneficiati deja de aceasta polita.
 • 5. Ce se intampla daca am pierdut polita RCA?

  Pierderea politei RCA nu este nici pe departe un eveniment atat de neplacut pe cat poate va ganditi. Tot ce trebuie sa faceti este sa faceti un drum pana la societatea de asigurari care v-a emis polita si sa cereti un duplicat. Nu ar trebui sa va coste nimic.
 • 6. Am incheiat acum o saptamana polita RCA si masina mea inca nu apare inregistrata in baza de date CEDAM de pe Internet. Exista sansa sa fi primit o polita falsa?

  Sansele sa aveti o polita de asigurare falsa sunt aproape nule. Cel mai probabil, totul se datoreaza unei intarzieri in inscrierea politelor de catre compania care v-a emis asigurarea. Nu e nici un motiv de ingrijorare atat timp cat aceasta intarziere nu depaseste doua saptamani. In cazul in care nici dupa acest interval autoturismul nu figureaza ca fiind asigurat, este recomandat sa faceti o sesizare catre firma asiguratoare.
 • 7. Polita RCA despagubeste si victimele unui accident auto?

  Da, asigurarea de raspundere civila auto va suporta si despagubirile rezultate de pe urma unor procese care ar putea aparea ca urmare a producerii unui accident. Astfel, pot fi despagubite atat persoanele care se afla in masina ce nu se face vinovata de producerea accidentului, precum si cele care, aflate fiind in masina soferului vinovat, nu sunt transportate in baza unui contract de prestari servicii.
 • 8. Tocmai am cumparat o masina care are asigurarea valabila inca 4 luni. Totusi, vechiul proprietar mi-a spus ca trebuie sa ii fac asigurarea. Ce sa mai cred?

  Conform legislatiei actuale, in momentul achizitionarii unui automobil trebuie refacuta polita RCA, si aceasta deoarece masina are un nou proprietar. Cel de la care ati cumparat masina isi poate cere banii inapoi de la firma de asigurari, insa aceasta nu va afecteaza pe dumneavoastra. Intocmirea unei polite RCA este extrem de simpla si nu necesita mari eforturi. Cu toate acestea, lipsa asigurarii va face sa fiti drastic amendat de catre organele de politie rutiera.
 • 9. Este obligatoriu sa imi cumpar polita RCA de la aceasi firma cu care am incheiat si asigurarea CASCO?

  Nu, daca ati incheiat o polita CASCO nu este obligatoriu sa aveti si asigurarea RCA de la acelasi asigurator, din simplul motiv ca cele doua mijloace de protectie actioneaza diferit. Astfel, CASCO va asigura autovehiculul propriu, in vreme de RCA-ul este destinat sa despagubeasca vitimele unui accident produs de dumneavoastra. Cu toate acestea, exista posibilitatea ca unele companii de profil sa acorde reduceri semnificative celor care incheie ambele polite in acelasi loc, insa decizia este strict a dumneavoastra.
 • 10. Daca calatoresc in afara tarii, mai am nevoie si de alta asigurare in afara de RCA?

  In conformitate cu legislatia europeana, nu. Cu toate acestea, ar putea fi extrem de util sa apleati la o asigurare facultativa de sanatate, care insa nu are nicio legatura cu raspunderea civila. Nu aveti insa nevoie de CASCO sau polita Carte Verde, decat daca circulati in afara Uniunii Europene.