Bonus Malus sistem de gratificatii si penalizari RCA
Table Bonus Malus
La data de 1 ianuarie 2010 a intrat in vigoare si la noi in tara sistemul de gratificatii Bonus Malus, in urma caruia se acorda reduceri sau mariri de pret in functie de daunalitatea pe polita RCA a soferilor.

Bonus-Malus RCA

Sistemul bonus malus a fost introdus incepand cu anul 2010, odata cu informatizarea sistemului de emitere a asigurarilor RCA in Romania.

Bonus-malus este un sistem prin care soferii care au avut accidente de care s-au facut vinovati in anul precedent primesc o "penalizare", sau mai bine spus trebuie sa plateasca un supliment la polita de asigurare, in vreme ce la polul opus se situeaza cei care nefiind implicati in evenimente rutiere vor primi un discount la prima de asigurare.

Practic insa, reducerea acordata nu corespunde realitatii, deoarece in fiecare an primele de asigurare cresc, astfel incat ar putea exista posibilitatea sa platiti aceasi suma ca si in anul precedent. Pentru a beneficia de reducerea maxima de 50%, un sofer trebuie sa aiba nu mai putin de 7 ani consecutivi in care sa nu se faca vinovat de producerea vreunui accident.

Incadrarea in sitemul bonus malus se efectueaza in momentul in care fiecare sofer incheie polita de asigurare, existand nu mai putin de 14 clase de "bonus" si doar 8 de "malus" in care acesta poate fi repartizat.

Astfel, in cazul unei polite incheiate pe durata a 12 luni, daca soferul nu a fost implicat intr-un incident rutier in ultimul an calendaristic, acesta va castiga "doua clase" de bonus, in vreme ce in situatia opusa, va fi "retrogradat" 4 clase mai jos si va trebui sa plateasca cu 30% mai mult fata de prima de asigurare oficiala. Doua incidente rutiere provocate inseamna 7 clase B/M pierdute si nu mai putin de 80% penalizare, iar al treilea accident va face ca respectivul conducator auto sa fie incadrat in ultima categorie de risc M8, fapt ce duce la dublarea primei de asigurare.

Atentie!

Plata unor penalizari la prima de asigurare nu poate fi evitata prin schimbarea asiguratorului, deoarece toate companiile de asigurari folosesc aceasi baza de date, CEDAM, care contine toate masinile asigurate cu polita RCA.